čtvrtek 18. října 2012

Analýza analytické metody

Analytická metoda předpokládá, že svět (text či jiný celek) je dělitelný na části. Tento předpoklad je nedokázaný.

Dále předpokládá, že dělení nakonec někde končí: u dále nedělitelných, jednoduchých jednotek. Nedokázáno.

Dále, že vyšší jednoty jsou nepodstatné. Neodkázáno.

Dále, že podstatou světa (textu, libovolného celku) jsou právě vztahy mezi jednoduchými prvky. Nedokázáno.


Dále, že celky neexistují, existují jen propojené jednoduché prvky. Nedokázáno.

Dále, že silná emergence neexistuje, nárůst kvantity nevede v novou kvalitu, vše je jen opakováním stejných základních interakcí jednoduchých prvků. Nedokázáno.

Dále, že v jednoduchých prvcích je ukryta substance světa či textu, všechny jeho zákony a vlastnosti. Nedokázáno.

Dále, že kauzalita (či jakýkoliv jiný vztah a interakce) existuje nakonec jen mezi jednoduchými prvky, nikoliv mezi složenějšími a jednoduššími prvky, už vůbec ne mezi celkem a jeho částí, tedy neumožňuje myslet sebeorganizaci a sebevývoj systému. Nedokázáno.

Dále, že svět či text má jenom jeden jasně artikulovatelný význam či zákon, který je tvořen výsledkem analýzy. Tento význam či zákon je dán vztahem jednoduchých prvků a je definitivní (protože údajně analýza nemůže postupovat dál: narazila na údajně dále nedělitelné jednoduché prvky). Nedokázáno.

Dále, že pravda, smysl, význam a zákon světa či textu se nachází v hloubce, u základu, po odstranění (redukci) složitějších jednot, složitějších vztahů, plurality různých kvalit a modalit, vln a pohybů světa či textu jako celku. Nedokázáno.


Analýza předpokládá, že svět/text má podobu lega: jednoduché prvky určují všechny možné jejich vzájemné kombinace, vztahy a agregáty z nich. Nedokázáno.

Analytik v toto musí věřit, chce-li věřit v účinnost své metody.

Analýza je mnohým z nás přirozená: často soudím, že smysl věci pochopím, když si ji rozparceluji na jednodušší části a pak hledám vztahy mezi nimi. Jenomže bych analýze neměl propadnout, měl bych se vždy znovu vracet k celku, abych něco důležitého nezredukoval, hrubozrnnou analýzou neodstranil.

Celky nejsou agregáty, analýza není definitivní, ale jen pomocnou metodou k pochopení celku.

Žádné komentáře:

Okomentovat

díky!