středa 12. června 2013

DŮLEŽITÉ: holismus? budoucnost už teď?

nelokální působení celku na část - okamžité? odpovídá za jen pravděpodobnostní predikce kvantové fyziky? (Capra)

propletenost přítomnosti s budoucností?

bod Omega z budoucnosti (největší komplexita, struktura, harmonie) "přitahuje" k sobě přítomné, tendence přírody: puzení k naplnění?

fenomén prekognice (předpovědi): částečné kvantové provázání přítomného s budoucím?

nakolik je budoucí už teď přítomné?

minulé ovlivňuje jakožto příčina přítomné: neznamená to jen tolik, že je s přítomným kvantově provázáno?

očekávání, sebenaplňující se proroctví, předtucha, obavy o budoucnost: částečné propojování s budoucím?

budoucí jistě ovlivňují lidské motivy, což jsou představy o budoucím, variování budoucích možností a volba jedné z nich...teleologie...význam touhy/přání, očekávání, volby/rozhodnutí jedné z budoucích možností..to lze vysvětlit naturalisticky (motiv jakožto mechanická příčina jednání, motiv vznikl variováním kombinací, se kterými mám zkušenost z minula), ale je to správné vysvětlení?

co dělám, když plánuji? predikuji možné budoucnosti dle minulého...a vymýšlím, jak se zachovat co nejlépe...kombinatorika...pro a proti...co mi dle mých predikcí budoucnost dovolí, umožní...v limitech možného budoucího, vytvářím množinu budoucích možností a z nich volím...někdy se plán nezdaří, budoucnost měla jiné limity, než má predikce předvídala...mechanismus kombinování, predikování může být ryze deterministický

ale ZAJÍMAVÉ toto: organismy PŘEDVÍDAJÍ budoucnost a dle toho se pak chovají, tedy budoucnost je zčásti tvarována předvídáním, které vychází z minulého...předpokládá to, že se přírodní zákony platné v minulosti v budoucnosti nezmění, jinak predikce nemožná...


nezmění se něco v univerzu, když jedna jeho část předvídá jeho budoucí chod a podle svých předpovědí se zařizuje: reaguje v přítomnosti tak, že předvídá budoucnost? (podstat vědy i každého lidského vědomého chování)?? nedojde k většímu propojení s budoucím? přítomné jistě může s budoucností více manipulovat: to je podstat moci vědy (a předstírané nebo skutečné moci šamanů)..část univerza (lidstvo) začalo měnit budoucnost (byť třeba deterministicky)...tedy v lidstvu se vesmír do jisté míry začal víc sebe-organizovat, řídit svůj budoucí rozvoj..tenduje to k stále větší organizaci...organizovat lze buď vnějšek (Západ) nebo vnitřek (Východ) nebo se lze vykašlat na obojí (taoismus)

stále přesněji víme, jaká budoucnost bez jistého našeho možného zásahu bude...jakoby univerzum bylo pasivním mechanickým programem, který je možné dle našich dat upravovat...

my sami můžeme být dalším mechanickým programem, který deterministicky mění chod programu mechanického vesmíru

a co BÁZE vesmíru (kvarky): dochází k změně i u nich? nebo jen jeden agregát (lidstvo) mění jiný (např. galaxii jako ve Star Treku)?

Hofstadter: systém se může pře-programovat, změnit všechny své pravidla, ale jen díky tomu, že jeho báze zůstane beze změn: nutnost stability zajišťující kontinuitu...ale proč vlastně? nemůže systém postupně sebe zcela proměnit?

Capra: kvarky nejsou oddělitelné jeden od druhého: interakce, vztahy, spojení, provázanost...jediná propojená báze vesmíru, nad ní emerguje makro-svět...opravdu, jsou zde dvě vrstvy (mikrosvět a makrosvět) nebo jen jedna?

univerzum v lidstvu předvídá svou budoucnost a mění ji dle svých tužeb..tak se budoucnost mnohem víc spojuje s přítomným a je jím zpětnovazebně ovlivňována (!!!)..dojde k zpětnovazebné smyčce mezi přítomným a budoucím: čím jsou predikce přesnější, tím je spojení mezi nimi pevnější

může se jednou smyčka zhroutit sama do sebe? může být někdy provázání dokonalé? může se tedy zrušit rozdíl mezi budoucím a přítomným?

přítomnost může budoucí také URYCHLOVAT: věda odstraňuje překážky k dosažení budoucího cíle (de Chardin. Hegel, Marx, nakonec i Aristoteles, apokalyptické myšlení, završení na Konci Dějin: stejný model)

Hofstadter: podivná smyčka je podivná proto, že překvapivě najednou zmizí hierarchie úrovní "vyšší" a "nižší" - odlišné úrovně existují nadále, ale rozdělení na "vyšší" a "nižší" zmizelo: tahy mění pravidla, pravidla určují tahy, a tak pořád dokolečka..jedna úroveň mění druhou...avšak báze zůstává pořád stejná...

snad se však silnou emergencí může najednou proměnit celek, tedy i báze..otázkou však je, zda-li nešlo o nutnou emergentní změnu (jako v případě ledu u vody)

nakolik je celek celkem? problém limitní rychlosti šíření kauzálního vlivu...není kauzalita jen zjednodušeným modelem vycházejícím z lidské tělesné hmatové zkušenosti (táhnout-být tažen, tlačit-být tlačen, odtud pojmy síla/působení/vliv/předání bytí/předání vlivu/předání síly)...hodí se tento "příliš lidský" pojem do fyziky?...může metafyzika, která konečně vychází z přirozeného jazyka operujícícho v makrosvětě ještě fyzice něco říci?

co to znamená, že známe do jisté míry budoucnost? že tu budoucnost do jisté míry je (tím víc, čím víc ji známe)...budoucnost tak ovlivňuje přítomnost, tím i samu sebe (zpětnovazená smyčka)...dojde-li k urychlení budoucnosti, nezkolabuje vše nakonec v bodu Omega (konec dějin, zastavení času)? myslím, že to domýšlím zbytečně mysticky, ale chce to ještě promyslet!

podstatné je toto: část univerza (lidstvo) ví do jisté míry u budoucím i o minulém (paměť), tedy v něm se koncentruje celé časové kontinuum (byť nedokonale, ale stále přesněji)...jak to změní budoucnost, když ta je do jisté míry už přítomná? budoucnost je měněna TUŽBAMI lidstva, které jsou dány minulostí

kauzalita je most mezi minulým a budoucím, zaručuje otisk minulého do budoucího skrze přítomné...význam přítomnosti, v níž se zaplétá minulé s budoucím a z tohoto jejich spletení budoucí vzniká...ALE: neříkám tu krásnými slovy banality?

jako "přítomné" označujeme ten bod eternalistického univerza, kde dochází k restrukturalizaci celku


















Žádné komentáře:

Okomentovat

díky!