pátek 10. června 2016

PRODUCT PLACEMENT SKRZE TRESTNÝ ČIN?

k příspěvku mě inspirovala tato věta:
"Vzhledem k tomu, že je Škodovka sponzorem One Man Show, tak je taková akce dost naivní, ale dobře," upozorňuje například Mada Retsiem.
Je to zde:
Kdo nevíte, o co jde, je to v tom článku...
Podobný případ se stal s youtubery TVTwixx:
dali na železniční koleje batoh konkrétní firmy, která v popisku batohu garantovala, že je nezničitelný, a nechali ho přejet vlakem, aby jeho nezničitelnost demonstrovali...Museli jít kvůli tomu vypovídat na policii, ale asi se jim nic nestane...
Je tedy celý díl One Man Show jen skrytým product placementem Škody auto? A co ten batoh TVTwixx?
To se nikdy nedozvíme: pokud tomu tak je, firma to samozřejmě nesmí přiznat. Rusové by na takovou akci svého sponzora nereagovali jistě příliš dobře. Takže je to risk.
Pokud se Kazma se Škodovkou domluvil, byla akce samozřejmě mnohem snáze proveditelná. Pokud ne, je neuvěřitelná a pravděpodobně se takto nestala.
Také firma prodávající batoh dané značky nemůže přiznat, že možná (a možná ne, to se právě nedozvíme), měla s kluky dohodu.
Pokud se domluvili, jde o šikovnou reklamu: akce na hraně trestného činu se stane virálním videem, zpropaguje danou značku, a lidé v tom neodhalí reklamu, protože se zaměří na drsnost akce samotné. Tím bude reklama účinnější.
Půjde dost možná o nový trend: téměř trestný činy jako product placement, který firma nepřizná, ale proslaví ji...Vždy to bude čin na hraně, aby nešel klasifikovat jako trestný čin, ale pouhý přestupek. Kdyby šlo o trestný čin, už by to lidi mohlo odrazovat (a tvůrce samozřejmě poškodit).
Obecnější úvaha: ať už se dohodli nebo ne, lze předvídat, že reklama v budoucnosti bude stále agresivněji, ale současně stále skrytěji útočit na naše mysli. Že to jde obojí dohromady, je nyní už jasné.
Pokud naše mysli budou citlivé už jen např. na terorismus, může se reklama maskovat jako terorismus, nebo jako antiterorismus. Je snad už na čase se ptát, jakou nosí (anti)teroristé značku bot?
P.S. TVTwixx jsou ze skrytého product placementu podezřelí dost, pod jejich videem je přímo link, kde daný batoh zakoupit:
a zde:
Batoh zde Freescoot představuje dosti reklamně...

Žádné komentáře:

Okomentovat

díky!