neděle 5. ledna 2014

Dopis pro Juliana Barboura

Přemýšlím o Vaší teorii takto:

1) Pracujete s pojmy "moments", "Nows", "snapshots" (okamžiky, "teď", snímky, momentky). Je potom Vaše fyzika opravdu bezčasová? Čas je redukován na přítomnost, ale čas ve formě přítomnosti zůstává. "Now" nutně obsahuje časový aspekt.

2) Je čas někdy pouhou izolovanou přítomností? Není to proti Machově principu? Izolovaná přítomnost není empirická. Nemůžeme pozorovat empirické okraje nebo hranice oddělující jedno "Now" od jiného "Now". "Nows" nejsou empiricky izolované.

3) Souhlasím s Ernstem Machem v tom, že čas je neempirická abstrakce. Ale změna a pohyb jsou přímo empiricky pozorovatelné. Z toho, že pro ně nemáme měřítko, nelze usuzovat, že neexistují.

4) Prostor existuje? "Nows" obsahují prostorový aspekt? Nejsou si některé "Nows" více podobné než jiné proto, že jde o různé části/aspekty heterogenní hmotné substance? Jde o substanční monismus?

5) Proč nemohou existovat bezčasé interakce, bezčasá kauzalita? Některé "Nows" jsou si obsahově podobné více než jiné možná i proto, že na sebe působí bezčase, věčně.

Žádné komentáře:

Okomentovat

díky!