sobota 4. ledna 2014

Jak vysvětlí platonismus fyzikalistický nominalista?

Pro fyzikalistického nominalistu (zčásti tedy mě) je problém, jak vysvětlit, že různá média, typy a kvality látky (chvění vzduchu, notový zápis,...) mají stejnou strukturu (kterou abstrakcí zidealizujeme na type). Netrapí mě tu obvyklá platónská námitka: jak bych věděl, co ze smyslové matérie abstrahovat, když bych předem neměl ideální vzory získané z platónské říše? To mě netrápí: naše vnímání má svoje apriori, ale to je genetické, získané postupně "aposteriorním" evolučním vývojem.

Přemýšlím však, jak to, že různé látky a kvality mají stejné vzorce. Nakonec však jde o jedinou hmotu (materialistický monismus): ze stejného těsta se pečou pořád PODOBNÉ vdolky, řečeno trochu lidovou metaforou. V přírodě je opakování, protože v ní panují věčně statické zákony, nebo alespoň zákony po dlouhou dobu relativně neměnné.

Část platónských intuic může pramenit i z této chyby: co je smyslové, to je konkrétní, a tedy jedinečné, vyskytující se pouze na jediném místě, je to pouze jedna jedinečná věc. Jelikož však vzorce se opakují, nepředpokládá se, že jsou skutečně smyslové, ale spíše je smyslové pouze instanciuje.

Platonici jsou však chytří, mám dojem, že mají s platónskými entitami přece jen jinou zkušenost, snad je opravdu více vnímají jako na smyslovém poznání nezávislé, samostatně jsoucí objekty v silném slova smyslu. Bude to zřejmě v té zkušenosti: stejně jako věřící vnímá Boha jako reálnou entitu, která jistě nepochází z tohoto světa, podobně to vnímá platonik s idejemi. A oba mohou mít pravdu (i se mýlit). 

Pro platonika jsou zkrátka ideje víc objektuální, jakoby ani nepotřeboval k jejich získání smyslové poznání. To nominalista si je hned spojí s konkrétními případy smyslového poznání, z něhož, jak se domnívá, je postupně abstrahoval (samozřejmě s pomocí vrozených dispozic svého rozumu). Nominalista nachází ideje jako opakující se vzory ve světě, platonik vnímá jejich silnější existenci mimo tento svět: ve smyslovém světě jsou jen ve své mdlé podobě (!): nominalista nic jiného než tuto údajně mdlou podobu nevidí (nejsou barvy! řekl slepý).

Žádné komentáře:

Okomentovat

díky!