pátek 3. března 2017

CO S PSYCHOPATY?

Psychopat je zejména psychicky nemocný a trpící člověk, který kvůli své vnitřní bolesti způsobuje zmatek a utrpení i lidem kolem sebe.
Až doba pokročí, bude se myslím hodně u lidí řešit míra jejich psychopatie a agresivity (ale i lability, neuroticismu).
Tito lidé budou léčeni (chemicky, psychofarmaky, ale i genovou terapií, genovými manipulacemi), převychováni, případně izolováni, nebo vpouštěni jen do některých pracovních pozic a do jiných (třeba vedoucích) ne apod.
Problémem je, že jistá míra psychopatie může být pro vedení některých firem v konkurenčním boji žádoucí, ale třeba i u vojáků apod. Domnívám se, že psychopatem byl také Steve Jobs.
Výzkumníci uvažují o tom, jak některé vlastnosti psychopatů zachovat a jiné ne: zachovat regulaci emocí, nezachovat krutost apod.
I u nás vyšla kniha "Moudrost psychopatů" od Kevina Duttona, která ukazuje, že psychopaté mají i cenné vlastnosti.
Dále, není jen jeden typ psychopata (někteří empatii nemají vůbec, jiní mají jen kognitivní a nikoliv emoční empatii a jiní mají víc empatie než normální člověk, ale dokážou ji dle potřeby skvěle regulovat) a dále je psychopatie spíše škála, v níž každý dosahuje jisté míry, navíc se to během života mění apod.
F. Koukolík říká psychopatům deprivanti, někdy se mluví o lidech asociálních, antisociálních, o lidech zlých, krutých, bezcitných, bez soucitu a empatie, s antisociální/asociální poruchou osobnosti, o sociopatech apod. Jsem si vědom toho, že významy těchto poruch se nepřekrývají zcela, ale míří podobným směrem...
Psychopatem je také postava dr. House, zčásti Sherlock Holmes, určitě moderní Holmes v seriálu "Sherlock", určitě i Sheldon Cooper ze seriálu "Teorie velkého třesku" (i když ten má i jiné poruchy).
Bohužel, psychopatem bude také Donald Trump, pravděpodobně také Václav Klaus, Miloš Zeman, Andrej Babiš.
Samozřejmě také autisté nemají skoro žádnou empatii, ale je mnoho druhů autismu, žádnou empatii nemají jen některé jeho formy (paradoxně někdy empatii nemá funkční forma autismu, tedy Aspergerův syndrom, zatímco těžší formy autismu často naopak empatii mají, také u autistů lze empatii rozvíjet).

Žádné komentáře:

Okomentovat

díky!