pondělí 21. dubna 2014

O TECHNICE: diskuze s profesorem Josefem Šmajsem




Vše záleží na tom, zda je aktivita člověka svobodná. Co jiného by znamenalo účelové jednání člověka než právě svobodné jednání člověka, kdy si svobodně rozvrhujeme své účely?


Pokud svobodnými nejsme, vzniká technika spontánně - je to spontánní/samovolný rys přírody.


Co je to biotechnika a proč k ní patří účelově jednající člověk a proč v tomto případě jde i podle Vás o něco samovolně vzniklého?


Po zániku člověka by nyní technika sama neexistovala, ale za sto let už možná technika bude schopna reprodukovat samu sebe, regulovat klima planety nebo možná celé sluneční soustavy (galaxie?), učit se novému ze zkušenosti apod...pak by bez člověka přežila...


Navíc - a to je zcela zásadní - technika potřebuje jiné klima a jinou planetu než je Země. My chceme teplo, vlhko, rostliny a zvířata k jídlu, potřebujeme čistý vzduch a čistou vodu, technika chce křemík, chlad, temno, sucho, vzduch nepotřebuje. Zdevastovaná planeta by technice mohla sloužit lépe než planeta současná! 


Co znamená, že technika je "umělá"? Že není kompatibilní s životem planety? Zatím je, byť planeta trpí. Situace se může obrátit. Pokud se neobrátí a lidé nejsou svobodní, pak příroda samovolně skrze samovolně vzniklou techniku na naší planetě zabije samu sebe.


Ano, technika slouží jen lidem. Ale vlastně ne docela: slouží i psům, vepřům, bakteriím v lidských střevech a všem lidským parazitům, třeba lidským mazlíčkům, kočkám, potkanům, okrasným a pokojovým květinám, stromům v parku...ale to je spíš marginálie...


Zdá se, že lidskou účelovost přenesenou i do techniky pokládáte za něco, co přerušuje řetězec samovolnosti biologické evoluce. To však nemusí být pravda. Účelovost může být také deterministický, tedy nesvobodný proces: podobně jako výpočty počítačů pracující s mnoha možnostmi, vypočítávající všechna pro a proti: zkrátka pouhá kombinatorika.


Co přesně znamená, že technika je "umělá"? Že vznikla skrze nedokonalé lidské poznání, které si nevšimlo, že si řeže samo pod sebou větev? pak souhlasím.


Teď je možná poslední možnost, kdy člověk může o osudu planety rozhodovat. Pak budou rozhodovat stroje. Zdá se však, že člověk dnes naopak stále více své moci předává strojům a počítačům. Není to zatím tak zlé - ale možná jednou počítače převezmou vládu.


Ale k tomu nedojde takto přímočaře. Spíše se lidské myšlení stále více podobá myšlení strojů: je moc inženýrské, pozitivistické, pragmatické a s důrazem na efektivitu. 

Inženýři kdysi dali svou inženýrskou jednostrannou racionalitu strojům. Ta se ve strojích osvědčila a umocnila. Nyní ovládá skrze stroje i myšlení nás všech ostatních.

Žádné komentáře:

Okomentovat

díky!