neděle 29. prosince 2013

Greene: Struktura vesmíru

- kvantová propletenost - nahodilá koordinace částic na velké vzdálenosti, s čím více jiných částic částice interaguje, tím víc korelací

korelace jsou však NAHODILÉ...tedy vše se vším souvisí, ale jen tak, že vše podléhá STEJNÉ NÁHODĚ

současnost změn propletených částic je však problém, vždyť už dle STR je současnost relativní

šipka času dána inflací, která připravila svět o nízké entropii, šipka času je vlastně růst entropie


každý má relativní přítomnost/současnost, "řeže bochník" statického věčného časoprostoru libovolně - jediné omezení dáno konstantou "c"

důležité k relativitě současnosti zde:

"Z pohledu různých pozorovatelů se může někdy dokonce vyměnit pořadí událostí (hlavně událostí, co nastávají těsně po sobě, ale jsou od sebe daleko). Lze vypočítat, že pořadí událostí se nezmění pro žádného pozorovatele, je-li mezi nimi v dané soustavě více času, než kolik potřebuje světlo na překonání vzdálenosti mezi nimi. Odtud je jasné, že má-li být jedna událost příčinou druhé, neměly by se vzájemně ovlivňovat působením nadsvětelnou rychlostí, protože pak by se pro jisté pozorovatele změnilo jejich pořadí a následek by přišel dřív než příčina. Tak se lze dostat k názoru, že rychlost světla nelze překonat, protože měnit pořadí by měly mít "dovoleno" jen události, co spolu nesouvisí."

vzato z: http://martin184.webpark.cz/trsprl.html#v4

také tam:

"Tyto potíže jsou však něčím víc. Překročení rychlosti světla je nemožné proto, že by to znamenalo zborcení posloupnosti příčin a následků (viz relativnost současnosti): z jistých vztažných soustav by bylo možno vidět, že nadsvětelně rychlý signál někam dorazil dřív, než byl odjinud vyslán. Když říkáme, že rychlost světla nelze překonat, říkáme tím vlastně, že následky vždy přichází až po svých příčinách."






Žádné komentáře:

Okomentovat

díky!