pátek 6. prosince 2013

DŮLEŽITÉ: budoucnost?

výběr podstatného z červnového článku na tomto blogu a snaha o rozvinutí:

predikce budoucnosti ji mění podle našich potřeb

měníme budoucnost na základě naší znalosti o ní -volíme mezi možnými budoucnosti

je to však záhada? to dělají i zvířata

znalost se však podílí na strukturaci budoucnosti, je kauzálně účinná

možná budoucnost jakoby měla jisté LIMITY ohraničující možné budoucí situace, v jejich okruhu volím (někdy se v limitech pletu, takže příště jsem v předpovědi přesnější)

nejde o JINÝ TYP kauzality nebo úplně jiný vztah propojující události (minulé, přítomné, budoucí), když přítomnost není jen pasivním otiskem (stopou, dítětem) minulého, ale strukturuje se v interakci se znalostí možné budoucnosti (teleologie)?

nedojde k většímu propojení s budoucím?

přítomné může budoucím více manipulovat

část univerza (lidstvo) začalo měnit budoucnost (byť třeba deterministicky)...tedy v lidstvu se vesmír do jisté míry začal víc sebe-organizovat, řídit svůj budoucí rozvoj..tenduje to k stále větší organizaci...

tak se budoucnost mnohem víc spojuje s přítomným a je jím zpětnovazebně ovlivňována (!!!)..dojde k zpětnovazebné smyčce mezi přítomným a budoucím: čím jsou predikce přesnější, tím je spojení mezi nimi pevnější

nevzniká ale záhada z toho, že zde mluvím o budoucnosti, ačkoliv jde jen o naši představu budoucnosti? ano, avšak čím jsou predikce přesnější, tím je představa věrnější (až se struktura znalosti takřka kryje se strukturou toho, co se snaží zrcadlit)

může se jednou smyčka zhroutit sama do sebe? může být někdy provázání dokonalé? může se tedy zrušit rozdíl mezi budoucím a přítomným?

co to znamená, že známe do jisté míry budoucnost? že tu budoucnost do jisté míry je (tím víc, čím víc ji známe)...budoucnost tak ovlivňuje přítomnost, tím i samu sebe (zpětnovazená smyčka)...dojde-li k urychlení budoucnosti, nezkolabuje vše nakonec v bodu Omega (konec dějin, zastavení času)?

jak to změní budoucnost, když ta je do jisté míry už přítomná? 

vesmír je do jisté míry kauzální opakující se strojek, v lidstvu začal předvídat svá budoucí opakování a měnit je dle potřeb lidstva (ty jsou účinkem jeho biokulturní koevoluce z minulosti)

co se s kauzálním strojkem stane, když k tomuto bude docházet stále více? zasekne se, zrychlí, zpomalí? nebo nic?

systém předvídá své budoucí kroky/stavy a mění je dle přítomných potřeb daných minulými stavy

systém se vždy měnil dle přítomných potřeb/nutkání/impulzů/tendencí daných minulými stavy, ale bez znalosti svých budoucích stavů - v tom je zásadní rozdíl!¨¨

systém získává kontrolu nad budoucností - neotvírá to možnost svobody?

jakoby si systém uvědomil, že je automatem: když zmáčkneš tenhle čudlík, stane se tohle, když tuhle páčku zatáhneš, pak zase tohle...a začal toho systematicky využívat

avšak jaký je status tohoto vědění samého? jde zase o deterministický program determinovaný minulým...ano, ale nevzniká tu nová vrstva reality (emergence, vznik nového)?

systém kontroluje svou budoucnost: může ji urychlit, zpomalit, zastavit...začíná se víc vědomě samo-regulovat

ale tato samoregulace je zřejmě ve vesmíru vepsaná od začátku...nemůže to zastavit Velký Křach, konec vesmíru? poručíme větru dešti? proč ne?

celá mystika tohodle vyprávění plyne možná z omylu: žádné možné budoucnosti nejsou, jsou jen různé představy o tom, jaká budoucnost bude - tyto představy a deterministický výběr mezi nimi jsou jen determinovanou cestou realizace jediné možné budoucnosti

v lidském vědění se nedokonale, ale stále lépe koncentruje obraz minulého, přítomného a budoucího v jediném přítomném bodu: co znamená tato sebe-znalost univerza (Hegel?)?

celé lidské vědomí zřejmě slouží jen predikci budoucího na základě minulého a snaze budoucnost změnit dle potřeb/tužeb/nutkání - vědění tak slouží jednání, snaze měnit to, co se stane - aby se nestalo, stalo lépe či jinak...

když skříň neotevřu, nevypadne z ní kniha...jinak vypadne...i v běžném životě přistupujeme k světu jako k opakujícími se pravidelnému kauzálnímu strojku...jsme i my kauzálním strojkem? a naše poznání?


















Žádné komentáře:

Okomentovat

díky!