neděle 8. prosince 2013

Mozek a vědomí

reaguji na zajímavé video:

http://www.youtube.com/watch?v=KMu2k1QK7xw

teorie chaosu - samoorganizující se tendence - není to mechanické...

AD: opravdu? Naopak se zdá, že to mechanické je, vysvětluje to, jak vzniká řád bez vědomého Kreatora.

jsme iluzí sami sobě

AD: zajímavé...ale může mít iluze iluzi, navíc iluzi sama sebe, své vlastní iluzornosti? Pak na ní už vše iluzorní není, alespoň ne-iluzorně poznává, byť jenom iluze.

kde se sbíhají informace z různých senzorických modalit?

AD: a sbíhají se opravdu na jediném místě? Nejde o masivně paralelní (a integrující) procesy?

informace se zpracovávají v specializovaných oblastech mozku - problém (možné) integrace

vidím hrnek a slyším cinknutí a vím, že to cinkl hrnek a ne sklenička, tedy si paralelně zpracovaná data různých smyslových modalit musí spojit

AD: Musí? Nespoléháme se zde příliš na retrospektivní introspekci? Máme opravdu "mentální reprezentace", nebo jde o mýtus lidové psychologie? Jistě, mozek má k dispozici informaci, že došlo k cinknutí hrnku, nikoliv sklenice...Není však jisté, že v nás skutečně nějaký homunculus viděl mentální reprezentaci "cinkající hrnek".

Descartes: s šišinkou interaguje jáství, protože je nepárová, je jediná...představa, že já je jednotou, jediné, celkem

Hawking: teorie všeho by musela pochopit i vlastní vznik

AD: Ano, a dokázat, že její slovník je tou správnou úrovní popisu, na kterou lze redukovat jiné typy a úrovně popisů. A že její "vysvětlení" je tím správným, dostatečným a definitivním vysvětlením, které už nepotřebuje další vysvětlení.

Výbuch atomovky nad Hirošimou je krajně nepravděpodobný jev, pokud by šlo o náhodu: to dokazuje psychologickou kauzalitu mysli.

AD: Ne nutně. Dokazuje to kauzalitu zpracování dat v mozku, a tedy mozku samého. Vědomí se na tom všem může podílet zase jen jako epifenomén.

AD: Existuje vůbec mysl a vědomí? Není to tradiční reifikace některých ze stavů mozku? Dualismus přináší problém psychologické kauzality shora-dolů, která by měla doplňovat údajně existující kauzalitu zdola-nahoru. Pokud zde není dualismus, není zde ani jeden z těchto dvou typů kauzality, a je zde jen kauzalita prostá, jednoduchá, odehrávající se na jediné úrovni (žádná jiná totiž neexistuje).

Binding problém (problém vazby)...synchronizovaná aktivita = informační integrace přetrvává, i když destikačkami přeťali spoje

korelátem zrakového vjemu je synchronizovaná aktivita zejména v gama pásmu v různých oblastech zrakového kortextu...přetrvává i když jsou přerušené synapse

AD: Jde opravdu o informační integraci? Synchronizovaná aktivita potkana může být dána i tehdy, je-li integrace dat částečná. Nemusí v něm být "dokonale nasvícená" mentální reprezentace, musí jen synchronizovaně behaviorálně reagovat. K tomu snad stačí mnoho interagujících malých modulů v mozku bez jednotného řízení (jako v mraveništi: absentuje v něm jeden kotrolor či organizátor).

nejde to vysvětlit konvergencí obvyklých neuronálních drah, jak ukazuje neuroanatomie

AD: Existuje "dokonale sjednocená" integrace dat? A pokud i ano, odehrává se skutečně ve vědomí? Nebo k ní vědomí pouze přispívá či se jí dokonce ani neúčastní, a samo má nahodile jenom "střípky" z ní?

možná se integrace děje ve "spodních patrech" mozku nebo skrze neznámé fyzikální interakce (mikrotubuly např.)

k integraci zrakových dat dochází ve vizuálním kortextu v EEG pásmu 40-70 Hz

bipolární porucha: mění se jim oscilace v mozku

binokulární rivalita - v mysli soupeří o pozornost dva obrazy - střídají se nám obrazy, když vždy uvidíme jeden z nich, synchronizuje se opět aktivita v gama pásmu

černobílé dichotomické myšlení vytvoří pár idealizovaných (v realitě neexistujících) protikladů DOBRA a ZLA (marxismus)

na interpretaci vjemu se podílí vyšší kortikální funkce, která problém řeší řeší podle dominantních kritérií interpretace

méně důležité informace jsou v nevědomí (selekce pozornosti, která je sériová, takže pomalejší, nikoliv paralelní jako nevědomé zpracování dat v mozku)

AD: platí jen za předpokladu, že vědomí dělá všechnu tu "důležitou práci" v poznávání

autisté ovládají někdy bezvadně prvočísla (jak to? matematika zapsaná apriori v mozku? Kant?)

platonismus: neeukleidovské geometrie popsala před OTR, jak to je

AD: to platonismus nedokazuje, matematikové také vynalezli/objevili spoustu modelů, kterým (zatím) nic neodpovídá...Einstein prostě vzal to, co se mu intuitivně hodilo k jeho teorii vzešlé zčásti z empirie, zčásti z intuice

kognitivní konflikt - interference odlišných (i protikladných) podnětů - člověk musí jeden z nich inhibovat

stres, problém - člověk se začne štěpit, disociovat

stres - ničí imunitu, roztroušená skleróza, nádory, zužuje se CC (komunikace mezi hemisférami)

meditace - tloustne kortex, tloustne CC, zvětší se hustota šedé hmoty, integrace kognice - i psychoterapie (ale hlavně VLASTNÍ ÚSILÍ)

důsledek informačního procesu - člověk si to "srovná v hlavě" - integrace dat do jednoty

Hidden observer - je v nás neustále vnitřní pozorovatel?

vliv chaosu - stres, deprese, běžné kognitivní procesy

chaos vede k samoorganizaci, vytváří informaci, nové možnosti, nový řád




















Žádné komentáře:

Okomentovat

díky!