středa 24. srpna 2016

další rozvíjení hédonismu

ROMANTICKÉ FILMY NESLEDOVAT!
Opět nejlépe sledovat z filmů zase komedie, nebo i romantické komedie, kde jsou hédonicky výhodné vztahy, jen to nesmí být nešťastná láska nebo v nás nesmí vzniknout pocit osamělosti či touhy mít taky tak vysněného partnera nebo partnerky, což se často stává, a pak jsou romantické filmy hédonicky nevýhodné.
Proto jsou romantické filmy spíše nevhodné. Když už, tak ať jsou hodně komediální, protože humor, vtip, smích nás hodně uvolňují, což je slastné.

MOŽNÉ PODNĚTY K HÉDONISMU
Uvolní nás více masáž nebo sport? Masáž: je slastnější (tedy víc uvolňující) během procesu i uvolnění z něj trvá potom déle.
Když jsem v přírodě, je lepší chodit po rovině nebo po kopcích? Po rovině, protože výstup nahoru je strastný, a i když přináší také trochu euforického slastného uvolnění, mnohem víc je námahy z napětí dřiny při tomto výšlapu.
Uvolňuje také sedět u vody a dívat se do ní. Dobrý je rybolov.
Chodit na komedie do divadla a filmy sledovat spíše doma, doma je víc uvolnění než v kině.
Opět nejlépe sledovat z filmů zase komedie, nebo i romantické komedie, kde jsou hédonicky výhodné vztahy, jen to nesmí být nešťastná láska nebo v nás nesmí vzniknout pocit osamělosti či touhy mít taky tak vysněného partnera nebo partnerky, což se často stává, a pak jsou romantické filmy hédonicky nevýhodné.
Proto jsou romantické filmy spíše nevhodné.
Výborné jsou komediální seriály.
Film na malém notebooku může přinášet stejnou slast jako na velké televizi nebo v kině, stačí si jen k němu sednout blízko, pak pokrývá celé naše vizuální pole stejně jako film na velkém plátně v kině, také je třeba mít dobrý zvuk (ideálně dobrá sluchátka) + dobré rozlišení/kvalitu obrazu filmu.
Mnohdy nás hodně uvolňuje jídlo, proces jezení a sytosti, naplněnsoti břicha/žaludku (byť břicho nás při přesycenosti strastiplně bolí či je strastně napjaté), také nás slastně uvolňují příjemné chutě, sladká chuť, také různé omamné příjemné vůně.

ČÍM VÍC ALKOHOLU, TÍM VÍC SLASTI?
Ne: po překročení cca 4 piv desítek, kdy slast během jejich konzumace plynule roste, začíná slast při dalším přísunu alkoholu stagnovat či spíše klesat. Nekoordinovanost pohybů a rozmazanost zrakového vnímání dál kontinuálně rostou, ale slast už neroste, ale naopak klesá!
Tedy: přichází únava, někdy je nám špatně od žaludku až na zvracení, chce se nám spát, cítíme smutek, depresi, někdy naopak zlobu, zlost či hněv (možnost konfliktu, i fyzického). Je ohroženo naše zdraví, tloustneme z příliš mnoha kalorií obsažených v alkoholu (zejména v pivu!), klesá naše kondice a máme zaděláno na kocovinu a neklidný a krátký spánek.

SPORT JAKOŽTO BĚHÁNÍ KOLEM PEKELNÉHO KOTLE 
Ti, kteří si snaží prodlužovat svůj život např. sportováním, jsou jako lidé, co se vaří v pekelném kotli, a v krátkých pauzách běhají v pekle mezi kotli, aby pekelná muka v kotli přežili co nejdéle!

PŘEŽITÍ NEJBLBĚJŠÍCH?
Možná evoluce ani tolik není o "přežití nejsilnějších", ale o "přežití nejblbějších". Proč? Přežívají optimisté, což jsou ti, kteří trpí optimistickým biasem/zkreslením (chybou): s nadějí vyhlíží nový den, byť v každém dni radikálně převažuje strast nad slastí.
Jak moc radikálně? Poměrem 25:1 u dospělého zdravého člověka převažuje strast nad slastí, u chronicky nemocných, ale i u velmi malých dětí, bude tento poměr ještě horší, možná cca 40:1 ve prospěch strasti. Tedy, dospělý zdravý člověk má z emocí cca 96% negativních emocí a pouze asi 4% pozitivních emocí.
Ti, kteří si snaží prodlužovat svůj život např. sportováním, jsou jako lidé, co se vaří v pekelném kotli, a v krátkých pauzách běhají v pekle mezi kotli, aby pekelná muka v kotli přežili co nejdéle!

PROČ JE STRAST ZLÁ?
Jednoduše proto, že je lepší netrpět než trpět.
Řečeno skrze kontrafaktuály: je lepší možná situace, ve které strast není, než jiná (či aktuální) možná situace, ve které strast je.

ŽÍT KOČIČÍ ŽIVOT
Kočka je - zdá se - mnohem uvolněnější než pes nebo člověk. Dokáže dlouhé hodiny spokojeně ležet, povalovat se, vyhřívat se na slunci, odpočívat, klimbat, spát či podřimovat, hřát se u tepla apod.
Problém nastává, když má kočka sexuální touhu nebo když musí pečovat o koťata: to může být často i strastné, i když s koťaty se kočka zase cítí dost spokojena.
Kočky by nás měly v hledání šťastného uvolnění inspirovat mnohem více než neklidní a věčně napjatí a napjatě na lidském "páníčkovi" závislí psi: kočky jsou nezávislé, nezávisle uvolněné, věčně odpočívající.
Kočky vědí, co to znamená uvolnění - a že nic většího na celém světě není.

JSME U FLOW (PLYNUTÍ) ŠŤASTNÍ?
Psychologové říkají, že u "flow" jsme šťastní. Co je to flow? Jde o euforické plynutí/proudění, kdy jsme ponořeni do tvorby, sportu, naplňující práce apod.
Myslím, že se tu psychologové do značné míry mýlí.
Když nás práce zcela vtáhne, neprožíváme nic, jen jako mechaničtí roboti vykonáváme úkoly jeden za druhým.
Abychom mohli být šťastní, musíme si dělat přestávky, činnost přerušovat a/nebo ji dělat pomaleji: tehdy přichází "mindfulness", všímavost, tedy bdělé vychutnávání si přítomného okamžiku.
Ovšem když nás práce zcela vtáhne, jednoduše necítíme nic, možná jen kratičké záblesky euforie či uspokojení + asi ještě častější záblesky námahy, úsilí, které nás práce, na níž jsme silně zaangažováni, stojí...
Vezměme nějakého slavného zpěváka či herce: slastné uvolnění zažívá při potlesku, možná v krátkých chvilkách během představení, ale většinou jednoduše jen soustředěně vykonává danou vtahující činnost, a necítí tedy nic.
Lépe je na tom malíř "krajinář": dělá pauzy, vychutnává svou tvorbu i krásnou krajinu. Pokud však maluje hodně zapáleně, zase se soustředí na práci až moc, a potom necítí nic, ani strast, ale ani slast.

1 komentář:

  1. To s těmi kotly...to jako že život je jako vařit se v kotli? A co jsou pak tedy ty okamžiky slasti třeba při té masáži, u poslechu nějaké vhodné hudby, při pití maximálně čtyř piv a tak podobně?

    A v kontextu toho posledního odstavce...pokud je život jako vařit se v kotli, tak není lepší dělat něco, při čem zapomenu na to, že se vařím v kotli? Tedy zapomenout na plynutí času a necítit nic? Tedy flow?

    A co když se mi z romantických komedií dělá špatně a při chytání ryb se k smrti nudím? To není strast? Když nedělám nic a jen tak zírám na vodu, nepodporuje to náhodou přemýšlení nad tím, že život je naplněn strastí? Tudíž nevyvolává to další strast?

    OdpovědětVymazat

díky!