sobota 30. července 2016

CO JE TO INTUICE? A CO JE TO MORÁLNÍ INTUICE?

Co znamená, že se ti něco jeví, zdá, že něčemu věříš, přijímáš to, souhlasíš s tím?

Někdy je tam emoce uvolnění nebo napětí, tedy radost nebo odpor.

Pak tam může být vnitřní hlas říkající danou "intuitivní větu", např. "Mám pomáhat druhým" nebo "Mám se zajímat jen o sebe".

Někdy tam může být graf či tabulka či písmenka vzorečku, to když se intuice týká matematiky, funkcí, grafů či prostorových vztahů.

Co je to vlastně zde altruistická intuice?

Souhlas s větami typu "je dobré pomáhat".

co je to pak takovýto souhlas? Čím je? Jde o jakési přesvědčení, víru, intencionální či propoziční postoj. On to vlastně ani není pocit, emoce, ono to není nic víc než dispozice: tendence souhlasit s touto a jí podobnými a z ní vyplývajícími větami.

Co to znamená, že se ti něco zdá? Že s něčím souhlasíš, přijímáš to, přitakáš tomu? Ale na základě čeho? Jen tak, prostě zvykově, nebo dispozičně, nebo je to dáno?

Pod morální intuicí si lze představit prostě v člověku zabudovaný dispoziční (ne)souhlas s větami "Mám se starat o sebe", "Mám pomáhat dítěti"

Jde jen automatický dispoziční (ne)souhlas + případně emoce odporu či emoce vzrušení, radosti...Emoce přijetí nějakého stanoviska ne, protože ty neexistují.

Tedy: co když u intuic jsou emoce? Mohou tam být emoce odporu, ale emoce přijetí, přitakání zřejmě ne, protože ty asi neexistují!

Žádné komentáře:

Okomentovat

díky!