pátek 29. července 2016

PROČ NÁM NEMÁ JÍT O INTENZIVNÍ SLAST?

Jde nakonec o kvantum, sumu (celkové množství, celkový počet jednotek) slasti. Dlouhodobý méně intenzivní prožitek slasti dá mnohem víc jednotek slasti než intenzivní krátkodobý prožitek slasti, a to už za několik málo minut. Je to způsobeno tím, že intenzivní prožitek trvá jen pár (prožitkových) chvil (prožitková chvíle je asi 1/6 fyzikální vteřiny), a tak se do něj moc jednotek slasti nevejde, i když je intenzivní.
Příklad: intenzivní slast trvá s přerušeními dohromady řekněme 60 prožitkových chvil (60 krát 1/6 vteřiny času) a má průměrnou velikost řekněme 120 jednotek slasti (o moc víc slasti prožít nedokážeme, což si lze vyzkoušet experimentem postupného zdvojnásobování slasti, kdy se začne od minimální mikro-slasti, ta se zdvojnásobí, výsledek se zase zdvojnásobí atd., takže nám vyjde 1, 2, 4, 8, 16, 32, 64, 128,...jednotek slasti).
60 x 120 = 7 200 jednotek slasti
Za dobu 10 vteřin (60 krát 1/6 vteřiny času) rozloženou do doby řekněme 1 minuty prožijeme tedy 7 200 jednotek slasti. 1 minuta je 60 vteřin, tedy 60 x 6 prožitkových okamžiků, tedy 360 prožitkových okamžiků, z toho bylo jen 60 slastných okamžiků, tedy frekvence slasti: každý 6. prožitkový okamžik byl slastný. Zbytek tvoří strastná a neutrální data, tedy neutrální data zraková, neutrální data sluchová/zvuková a neutrální tělesná data.
Zde byla tedy intenzita 120 jednotek slasti a frekvence taková, že každý 6. prožitkový okamžik byl slastný.
A teď si vezměme méně intenzivní slast, která má velikost třeba jen čtvrtinovou, tedy 30 jednotek slasti. A frekvenci bude mít také menší, řekněme každý 10. prožitkový okamžik bude slastný, což je téměř poloviční velikost frekvence. Minuta má 360 prožitkových okamžiků, 36 z nich bude mít tedy slast o velikosti 30, takže za minutu je to 1080 jednotek slasti.
Tím potom dojde k tomu, že za pouhých 7 minut čtvrtinové slasti s téměř poloviční frekvenci bohatě překonáme množství čtyřnásobné slasti s dvojnásobnou frekvenci dosažené za jednu minutu.
Jednoduše: slabá slast už za sedm minut překoná v celkové sumě minutovou velmi silnou slast.
A vezměme v potaz navíc to, že slabé slasti nebo menší spokojenosti mají tendenci vydržet mnohem delší dobu než slasti intenzivní, tak je totiž nastavena biochemie našeho mozku!
Měli bychom tedy preferovat delší a méně intenzivní slasti před intenzivními, ale krátkými slastmi. A dlouhou intenzivní slast nemůžeme zažít, na to není běžná biochemie našeho mozku nastavena.
Možná to však jednou částečně půjde: krysy byly elektricky stimulovány dlouho tak, aby prožívaly intenzivní slast, a daly přednost této slastné elektrické stimulaci před potravou, a tak nakonec zemřely hlady.

Žádné komentáře:

Okomentovat

díky!