úterý 8. září 2015

osvícení a běžné slasti

takže v orgasmu, jídle, dokonce i drogách jsou záblesky osvícení - ale dělají víc škody než užitku, myslíme si totiž, že slast pochází jen z vnějšího zdroje, na kterém se potom stáváme závislými, bažíme po něm, máme strastiplnou touhu po něm a stres, absťák...navíc jde o několik (desítek) vteřin štěstí...jen o chvilky

zatímco máme zdroj štěstí sami v sobě, a může být - podle osvícených - trvalý a neochvějný...

přitom ve skutečnosti slast NIKDY nepochází z vnějšího zdroje...vnější zdroj nás jen na chvilku přivedl do plné bdělosti, do vědomí přítomného okamžiku, na chvilku zastavil/zablokoval naše myšlení a ego...a to byla ta blaženost, nikoliv ta čokoláda nebo sex s druhým člověkem!

samozřejmě, že se na kvalitě slasti podílí i kvalita vnějšího stimulu, např. kvalita hodně kvalitní čokolády...ale je tomu spíše tak, že čím je vnější stimul kvalitnější nebo intenzivnější, tím více je schopen nám na delší čas a ve větším rozsahu vypnout myšlení a ego...a o to víc blaženosti pak cítíme...a jde to při meditaci i bez toho a na delší čas, to vím!

takže kvalita vnějšího stimulu nám spoluurčuje zabarvení, formu a druh blaženosti, ale blaženost sama pramení v nás...a pak nás můžou blažit i bezvýznamné stimuly (resp. ty, které jsme předtím jako bezvýznamné VNÍMALI)

Žádné komentáře:

Okomentovat

díky!