úterý 17. listopadu 2015

TA NEJLEPŠÍ TEODICEA (= OBRANA BOHA) ZE VŠECH

TA NEJLEPŠÍ TEODICEA ( = OBRANA BOHA) ZE VŠECH

teodicea viní Boha za (nejen) lidské utrpení...

co když však žádné utrpení neexistuje?

podívejme se na to:

někdo třeba chce cestovat a jiný nechce cestovat...je zde odlišnost v chtění, ale ne v pozitivitě/negativitě prožívání...sice něco někdo chce a druhý ne, ale přitom prožívají všichni pořád stejně dobrý/špatný stav...prožívají sice něco jiného, ale je to pořád stejně pozitivní/negativní...jen to chybně hodnotí jako zlé nebo dobré...

 jde JEN o toto: prožíváme při strachu nebo fyzické bolesti něco skutečně prožitkově negativního, strastného, nelibého? a při orgasmu nebo konzumaci čokolády něco skutečně prožitkově lepšího či skvělého? nejsem si tím vůbec jistý...

existuje vůbec referent ke slovu strast a nelibost? existuje vůbec nějaká věc "štěstí"?

 správností této možnosti si nejsem vůbec jistý, ale jak tak svůj strach nebo fyzickou nevolnost pozoruji, jsem si stále jistější, byť ne zcela...každopádně je tato možnost pro mne velmi lákavá: že by bylo já a současně by neexistovalo žádné utrpení!!! byla by to ta nejbáječnější teodicea ze všech!!!

pokud platí tato možnost, je křesťanství mnohem smysluplnější, zatímco buddhismus je totální nesmysl - buddhismus chce odstraňovat utrpení, které ale vůbec neexistuje!!!

samozřejmě i křesťanství pak je v  mnohém nesmyslné: není třeba se bát pekla ani toužit po nebi nebo chtít spásu z tohoto údajně "slzavého údolí", protože nikdo nikdy netrpí apod.

Žádné komentáře:

Okomentovat

díky!